Ilustrație care arată selecția grupurilor țintă

Grupul țintă – Cunoaste-ți clienții pentru a avea o afacere de succes!

Satisfacția clienților este fundația succesului unei afaceri, iar pentru a te asigura că le oferi acestora oferi cea mai bună experiență, este nevoie să afli anumite detalii despre piața pe care îți vinzi produsele sau serviciile.

Poți realiza acest lucru cu ajutorul analizei grupului țintă, deoarece, având astfel de informații despre cumpărătorii tăi, vei putea să dezvolți produse și servicii care să răspundă exact nevoilor grupului țintă, iar prin campaniile de marketing să valorifici datele obținute.

Prin urmare, este esențial să îți cunoști clienții. Dacă știi, de exemplu, care sunt site-urile lor preferate sau ce caută frecvent pe Google, deja ești cu un pas mai aproape de ei. Mai mult, dacă afli ce criterii folosesc pentru a alege și compara produse, poți deduce cum ar trebuie să arate conținutul site-ului tău, pentru a obține rezultatele dorite.

1. Ce este grupul țintă?

Proprietar de busniess care stabilește grupul țintă

Pe scurt, grupul țintă reprezintă potențialii tăi clienți, adică acea categorie de persoane cu nevoi identice sau similare, cărora vrei să le vinzi produsele sau serviciile tale. Acesta poate fi stabilit în funcție de mai multe criterii comportamentale sau demografice, cum ar fi vârsta, sexul, statutul marital, veniturile, educația sau zona unde locuiesc subiecții. Un exemplu ar putea fi “femei nemăritate, cu vârsta cuprinsă între 24 și 40 de ani, cu venituri ridicate”.

Găsirea celui mai potrivit grup țintă este crucială pentru eficiența campaniilor de marketing. De exemplu, publicitatea prin sms personalizată în funcție de necesitățile clienților îți va crește semnificativ vânzările.

Acum că ai aflat care este definiția grupurilor țintă, trebuie să știi și cum le poți deosebi, pentru a obține rezultate cât mai bune.

2. Care sunt categoriile de grup țintă?

Ilustrație care arată care sunt categoriile de grupuri țintă

Există mai multe criterii în funcție de care se poate stabili grupul țintă, cele mai frecvente fiind vârsta, sexul, veniturile și educația, dar acestea se pot clasifica în trei mari categorii: demografie, interese și intenția de a cumpăra.

  • Demografie

Datele socio-economice care descriu profilul unui client includ atribute precum vârstă, venituri, educație, sex sau localizarea geografică. Folosind astfel de informații, poți targeta campanii de sms marketing pentru tineri între 18 și 24 de ani, atât femei, cât și bărbați, din orașe cu un anumit număr de locuitori.

  • Interese

Aceste date se referă la hobby-urile potențialilor clienți, adică la lucrurile care îi interesează și pe care le caută, de exemplu cărți, filme, muzică mașini sau parenting. Cunoscând pasiunile acestora, ai posibilitatea de a-i aborda într-un mod inedit, oferindu-le exact produsele și serviciile de care sunt interesați.

  • Intenția de a cumpăra

În comerțul online, aceste informații sunt extrem de valoroase, deoarece clienții sunt împărțiți în două subcategorii, cea a celor care caută pentru prima oară un produs și cea a celor care au mai căutat acel produs în trecut, dar nu l-au cumpărat pentru că nu au primit mai multe detalii despre el.

Campaniile de marketing se pot axa doar pe una dintre aceste categorii sau le pot combina pe toate trei, pentru a realiza un grup țintă complex, la care să poată ajunge cu mai multă precizie. Prin urmare, poți transmite mesajul tău unui grup de persoane cu vârste cuprinse între 35-42 de ani, interesate de mașini, care intenționează să își cumpere un autovehicul nou.

3. Cum stabilești grupul țintă?

Săgeată care indică grupul țintă stabilit

În primul rand, trebuie să îți înțelegi clienții. Cu ce probleme se confruntă? Ce nevoi au? Mai departe, trebuie să îți analizezi produsele și serviciile pentru a descoperi ce beneficii oferă și dacă satisfac nevoile anumitor persoane. Apoi, stabilește ce vârstă și ce interese au acestea, ce își doresc și de ce este potrivit pentru ele ceea ce propui tu. În acest fel, vei afla caracteristicile grupului țintă potrivit pentru afacerea ta.

Grup țintă selectat în funcție de criterii socio-demografice

În concluzie, să îți cunoști clienții pentru a le putea oferi o experiență personalizată nu este o sarcina ușoară, dar este una care îți va aduce numeroase beneficii pentru dezvoltarea afacerii tale. Totuși, nu este suficient doar să descoperi grupul țintă potrivit pentru business-ul tău, deoarece, odată cu trecerea timpului, preferințele oamenilor se schimbă, așa că trebuie să verifici mereu dacă te mai ridici la așteptările lor.

Sursa foto: shutterstock.com

4. Întrebări și răspunsuri frecvente despre grupul țintă

Ce este grupul țintă?

Grupul țintă este grupul de persoane cu nevoi identice sau similare, căruia un antreprenor i se adresează pentru a-și vinde produsele sau serviciile.

Cum stabilești grupul țintă?

Grupul țintă se stabilește în funcție de mai multe criterii, cum ar fi vârsta, sexul, statutul marital, veniturile, educația sau zona în care locuiesc potențialii clienți.

Cum afli dacă un grup țintă este potrivit pentru afacerea ta?

Pentru a afla dacă un grup țintă este potrivit pentru afacerea ta, oferă produsele sau serviciile pe care consideri că și le doresc potențialii clienți pe care tocmai i-ai descoperit și vezi cât de mare este succesul campaniilor de promovare bazate pe acesta.

Abonează-te la newsletter-ul SMSO:

Articole similare:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu