SMSO

Instrumentele de promovare – baza oricărei strategii de marketing de succes

Revoluția pe care conceptele de marketing și comunicare au cunoscut-o în ultimii ani și noua dinamică economică și socială constrânge orice antreprenor să folosească un mix de strategii online și offline pentru a-și atinge obiectivele în ceea ce privește promovarea vânzărilor. În era tehnologiei, când Internetul continuă să câștige din ce în ce mai mult teren, poate părea simplă și eficientă adoptarea unor instrumente legate exclusiv de sfera marketingului digital, în vederea contactului cu clienții.

Totuși, înainte de elaborarea oricărui tip de promotional plan, este indicat să ai în vedere răspunsul la următoarele întrebări: Internetul este suficient ca instrument de promovare? Cât de eficace este marketingul direct și cum se adresează consumatorilor? În ce mod se poate stabili cel mai eficient mix de strategii? Odată ce înțelegi aceste concepte, găsirea metodei potrivite pentru dezvoltarea business-ului tău va deveni ceva mai ușoară. 

1. Direct Vs. Indirect Marketing: care sunt principalele diferențe?

Cu toate că atât marketingul direct, cât și cel indirect, urmăresc aceleași obiective, diferențele dintre cele două în ceea ce privește tehnicile de promovare a serviciilor și produselor sunt cât se poate de evidente. În timp ce primul urmărește comunicarea directă cu consumatorii, al doilea se folosește de mijloace intermediare. În ciuda faptului că cele două definiții sunt clare și pe înțelesul tuturor, este bine de menționat că deosebirile concrete dintre acestea se manifestă în patru direcții:

Marketingul direct urmărește un anumit segment de consumatori și instaurarea unui raport cu aceștia, iar cel indirect promovează un produs deja cunoscut, eventual destinat pieței consumului de masă.

În timp ce marketingul direct înregistrează un răspuns imediat, cel indirect aduce rezultate într-un timp mediu spre lung.

Metodele de promovare directă presupun cheltuieli mici sau chiar zero, în vreme ce marketingul indirect necesită costuri mult mai elevate.

Promovarea directă se adresează unui anumit segment de consumatori, selecționați în baza unor criterii precise, în timp ce marketingul indirect reprezintă o comunicare de masă.

1.1 Ce oferă în plus marketingul direct?

Odată stabilite diferențele dintre cele două metode de promovare, se poate afirma că marketingul direct presupune:

2. Comunicarea directă cu consumatorii – Instrumente de promovare

În linii mari, instrumente de promovare și canalele folosite pentru o comunicare directă cu consumatorii sunt următoarele:

Reprezintă un instrument extrem de răspândit actualmente, utilizat pentru promovarea și vânzarea de produse și servicii (inclusiv în caz de Personal Branding), generare de lead-uri sau creșterea traficului către un site. Pentru atingerea unor rezultate optime, este recomandabil ca această strategie să fie completată de alte forme de marketing online, cum ar fi Search Engine Marketing (SEM), Social Media Optimization (SMO), Social Media Advertising (SMA), Social Ads și Digital PR. 

Content marketingul, utilizat ca instrument de promovare, ar trebui să aibă următoarele rezultate: creșterea de Brand Awareness, atragerea de noi clienți și retenția acestora, generare de lead-uri. O strategie de conținut eficace nu poate fi stabilită până nu se identifică obiectivele de business, profilul Buyer Personas și indicatorii cheie de performanță (KPI) deținuți, precum și modul în care urmează să fie măsurați.

Reprezintă metoda cea mai rapidă și eficientă de comunicare directă cu clienții. Aceasta nu include exclusiv e-mailurile trimise către consumatori, ci și marketingul prin sms. Platformele de web2SMS, cum este și smso.ro, îți permit să atingi o serie de obiective, care se pot împărți în două categorii: campanii promoționale, pe de o parte, și, pe de altă parte, mesaje cu scop informativ privind tranzacțiile efectuate, care îmbunătățesc experiența utilizatorului (UX) și  permit obținerea unui feedback. 

Se desfășoară în cadrul unui call center și poate fi de tip Business to Client (B2C) sau Business to Business (B2B). În cazul primei variante, metoda poate fi funcțională în special dacă se aplică și o strategie de Inbound Marketing și se gestionează relația cu clientul odată ce i-a fost identificat profilul, astfel încât să poată primi sugestii și oferte de servicii sau produse în baza necesităților sale. 

Se referă la o metodă de promovare bazată pe acțiunile anterioare care au fost întreprinse de către utilizatori pe Internet. Pe scurt, constă în contactarea acelor persoane care au interacționat deja cu un anumit site și, pentru identificarea acestora, sunt întrebuințate cookie-uri. Se pot face campanii de remarketing folosind instrumente precum Google Ads sau Facebook Ads.

Aceasta nu reprezintă altceva decât o pagină specială a unui site, al cărei scop este acela de a face astfel încât consumatorul să se concentreze asupra unui anumit produs sau serviciu. Dacă, de exemplu, efectuezi o căutare pe Google, primele rezultate contra cost propuse (Pay per Click) vor trimite către un landing page.  

Acestea reunesc o serie de tehnici și instrumente care urmăresc, în linii mari, optimizarea comunicării pe blog și rețelele sociale, dezvoltarea și moderarea campaniilor, precum și a comentariilor, și adaptarea comunicărilor viitoare în baza reacțiilor primite. În urma acestora, este așteptată o creștere semnificativă a ROI-ului.  

3. Cum alegi strategia de promovare cea mai eficientă?

În primul rând, este bine de menționat că o strategie de marketing nu reprezintă altceva decât o analiză care identifică caracteristicile pieței și poziția în cadrul acesteia, concurența, profilul Buyer Personas, precum și propunerile și mesajele care urmează să fie transmise acestora. Cu alte cuvinte, devine necesară studierea tuturor factorilor externi și interni care pot influența business-ul. 

Este nevoie ca o strategie corectă de marketing să pornească, în primul rând, de la o analiză a pieței. Pe scurt, trebuie identificat acel instrument de promovare cât mai potrivit profilului de Buyer Personas de care ești interesat, lucru care se realizează observând nișa și înțelegându-i exigențele și așteptările în funcție de vârstă, sex și interese. 

În concluzie, instrumentele și tehnicile directe de promovare favorizează implementarea unei strategii eficiente destinate dezvoltării unui brand, produs sau serviciu. Este de fundamentală importanță alegerea acelei metode care permite eficientizarea comunicării, astfel încât mesajul transmis să fie cât mai entuziasmant și atractiv.   

Sursa foto: shutterstock.com

                    storyblocks.com

4. Întrebări și răspunsuri frecvente despre instrumentele de promovare

Care sunt principalele diferențe între instrumentele de promovare folosite de marketingul direct și de cel indirect?

Marketingul direct, spre deosebire de cel indirect, se focalizează asupra clientului și nu a produsului, segmentează consumatorii, înregistrează răspunsuri rapide și presupune cheltuieli mici sau chiar zero.

Ce avantaje oferă marketingul direct față de cel indirect?

Marketingul direct, față de cel indirect, are ca avantaj minimizarea eforturilor, maximizarea profitului, fidelizarea clienților, stabilirea celor mai bune oferte pentru consumatori, personalizarea campaniilor și testarea pe piață a noilor idei.

Care sunt principalele instrumente de promovare folosite de marketingul direct?

Principalele instrumente de promovare folosite de marketingul direct sunt: Social Media, site-uri și blog-uri, email și sms marketing, telemarketing, retargeting, landing page și campanii integrate.

Cum se poate alege cea mai eficientă strategie de promovare?

Pentru a alege cea mai eficientă strategie de promovare, este necesară în primul rând o analiză a pieței, pentru a identifica profilul de Buyer Personas, în funcție de vârstă, sex și interese.