Succesul afacerii tale este determinat, înainte de toate, de o promovare bine pusă la punct, conform unei campanii de marketing de calitate. Pentru a desăvârși arta marketingului, ai nevoie, cu siguranță, să cunoști și să înțelegi în detaliu obiectivele marketingului în general, pe care să le pui în evidență pentru a te asigura că promovarea pe care o realizezi este bine-orientată, eficientă și potrivită nevoilor business-ului tău.
Astfel, în continuarea articolului, vei putea afla mai multe despre obiectivele de marketing și te vei putea familiariza cu mijloacele prin care să contribui la îndeplinirea acestora.
1. Obiectivele de marketing și importanța lor
Obiectivele de marketing sunt esențiale pentru conturarea unui plan de marketing și pentru îndeplinirea scopului afacerii tale. O campanie de marketing de succes trebuie să aibă mereu în vedere atingerea acestor obiective, care sunt cruciale pentru o promovare de succes.
Astfel, e important ca orice antreprenor, în special aflat la început de drum, să vegheze asupra îndeplinirii acestora și să aibă clare în minte targeturile pe care dorește să le marcheze pe parcursul campaniei de promovare.
O campanie de marketing care are viziune, dar căreia îi lipsesc aceste obiective strategice este, din păcate, sortită eșecului. Pe lânga determinarea clara a acestor obiective, mai este importantă și calitatea acestora de a fi cuantificabile, deoarece doar așa se pot interpreta rezultatele campaniei, se poate înregistra progresul și se poate măsura succesul.
2. Strategie de marketing – Care sunt cele 4 obiective generale?
Indiferent de tipul campaniei, orice strategie de marketing se concentrează asupra îndeplinirii celor 4 obiective generale:
- Obiectivul promoțional
Obiectivul promoțional este, fără îndoială, printre cele mai importante obiective de marketing, deoarece vizează scopul campaniilor, în general, și anume acela de a promova cât mai bine produsele și serviciile lansate de business-ul tău.
La baza oricărei strategii de marketing stă conceptul de creare a unei identități de brand, pe baza mărcilor, a marketingului vizual (reclame, imagini), a mesajelor promoționale și a sloganurilor.
- Profitabilitatea
Având la bază strategia promoțională, profitabilitatea unei organizații se definește prin capacitatea acesteia de a susține costurile unei afaceri. Altfel spus, orice afacere are ca scop obținerea unui succes în urma activităților de business întreprinse, drept care marketingul care se ocupă cu promovarea afacerii trebuie să aibă în vedere acest echilibru între costuri și beneficii, de pe urmă căruia este necesară obținerea unui profit.
- Cota de piață
Orice afacere de succes trebuie să aibă ca obiectiv creșterea cotei de piață. Aceasta reprezintă un indicator perfect pentru măsurarea succesului unei campanii de marketing.
- Creșterea
Creșterea afacerii, în general, se referă la dezvoltarea veniturilor, creșterea vizibilității brandului, atragerea unui număr cât mai mare de clienți și, bineînțeles, și la creșterea cotei de piață. Un plan strategic trebuie să se concentreze pe creștere și dezvoltare, pe conștientizarea brandului și pe profit.
3. Obiectivele strategice și scopul marketingului de calitate
Un bun indicator după care te-ai putea ghida în realizarea unui plan de marketing care să nu neglijeze importanța obiectivelor strategice ar fi referința SMART, un acronim care vine de la:
- Specific
Obiectivele trebuie să fie specifice, ușor de înțeles și de dezbătut în cadrul întregii echipe.
- Measurable
Obiectivele măsurabile sunt cele care te ajută să înțelegi progresul și să obții niște indicatori specifici ai succesului.
- Achievable
Este important ca obiectivele strategice să poată fi atinse, în mod realist.
- Relevant
Relevanța este, de asemenea, o caracteristică esențială pentru obiectivele de marketing.
- Time bound
Nu se poate vorbi despre o campanie de marketing bazată pe niște obiective fără a te lega de timp, fără a pune planul strategic într-un context temporal, constrâns de deadline-uri.
În concluzie, obiectivele de marketing sunt extrem de importante pentru determinarea succesului unei campanii de maketing și trebuie să fie atent alese și îndeplinite, conform unei programe specifice, pentru a asigura realizarea unui marketing de calitate, care să ajute atât la lansarea, cât și la creșterea afacerii tale.
Sursa foto: Unsplash.com